Sängskåp - Allt nyttigt beträffande Sängskåp

Sängskåpen i historien

Sängskåpen i historien

Människan har alltid vilja kunna få undan sängen på dagen och kunna använda utrymmet effektivt. De tidgaste lösningarna hade inget med sängskåp att göra utan man rullad ihop björnfällen eller flyttade på granriset för att kunna få plats med annat.

När människa skaffade möbler började fler olika varianter på sängar komma fram såsom utdragssängar som längs liggriktningen men även då så klassiska utdragbara kökssoffan. Kökssoffan var den första kombinerade bruksmöbeln och sängen som fick en stor spridning.

När inte kökssoffan användes som säng kunde sängkläder och annat förvaras under sittskivan. Om inte kökssoffa längre skulle användas till bäddsoffa under en period fungerade den utmärkt till magasinering av husgeråd och säsongsbetonade attiraljer.Första sängskåpet

Första sängskåpet

Det första sängskåpet kom i början på 1900-talet i USA och detta patenterades i många varianter av William Murphy år mellan åren 1900-1929 och bland annat patentet "Disappearing Bed" från 1912. Sängskåpet i USA kallas Murphy Bed efter dess uppfinnare men detta namn var varumärkesskyddat fram till 1989 då en domstol beslutade att namnet Murphy Bed var så vedertagen att det inte längre var ett varumärken utan en produktbeteckning vilket var fritt för att alla använda.

William Murphy tog fram sängskåpet eftersom det var opassande att ha en kvinna i sovrummet och William Murphy bodde i en enrumslägenhet

Under en lång tid så var sängskåpen ganska enkla mekaniska konstruktioner som lyfte upp sängen på långsidan eller kortsidan.

Uppsjö av sängskåp

De senaste decennierna har mängden sängskåp, bäddsoffor eller andra sänglösningar för compact-living fullständigt exploderat. Det finns sängskåp som är kombinerade sängar och vitrinskåp, eller varför inte ett sängskåp med en våningssäng.